Kategorier: Alla - tecnologia - models - realitat - vídeos

av Robert Garcia för 5 årar sedan

362

Realitat Virtual i Realitat Augmentada

La realitat virtual és una tecnologia que reemplaça el nostre entorn real per un de totalment virtual, permetent-nos interactuar amb espais generats per ordinador. Aquesta tecnologia busca estimular els sentits, principalment la vista i l'

Realitat Virtual i Realitat Augmentada

Per aquells que tingueu pressupost i volgueu invertir-ho en visors de RC, us deixem un enllaç a una comparativa de visors bastant actualitzat.la realitat virtual immersiva.

Altres visors

Per tal de popularitzar la RV, Google va dissenyar unes ulleres mòbils que permeten inserir el telèfon mòbil a l'interior i gaudiar de la RV. Aquest model el va alliberar, de tal manera que qualsevol pot construir les seves ulleres de RV utilitzant només cartró. En aquest enllaç trobareu els passos que ens proporciona Google per fabricar les olleres. No obstant això, fent recerca a internet trobareu tot un ventall d'evolució d'aquestes olleres que us poden servir si voleu optar per aquesta opció. Avui en dia, moltes tendes ofereixen el seu propi model d'ulleres, estem segurs que ja les heu vistes a diferents comerços. Per tant, no farem publicitat de cap d'ells, però sí que us aconsellem que us feu amb un, encara que sigui amb el model més econòmic, ja que us permetrà tastar la realitat virtual immersiva.

Google Cardboard

Altres característiques

Resolució: va lligat directament amb la qualitat de la imatge que és capaç de mostrar-nos. Per tant, a més resolució, la imatge serà més nítida.

Freqüència de refresc: està lligat amb el número d'imatges que se'ns mostren per segon, de la mateixa manera que fa una televisió. Quant més gran sigui la freqüència de refresc, millor serà l'experiència, i ho notarem sobretot quan fem moviments ràpids, en els que les imatges han de canviar ràpidament. Aquesta característica està lligada amb els mals de cap i nàusees que s'han detectat de vegades amb la RV.

Camp de visió: l'experiència immersiva també dependrà en gran mesura del camp de visió que ens proporcioni les olleres de RV. El camp de visió humà es considera que està a prop dels 180º, pel que l'ideal per aconseguir una experiència immersiva seria arribar a aquesta quantitat. A la pràctica, els camps de visió dels visors de gama alta estan al voltant dels 110º, que seran els que ens ofereixen una major immersió.

Ulleres autònomes: aquestes olleres són les últimes versions de visor de RV, i incorporen pantalla, sensors i processadors, de manera que no és necessari que estiguin connectats a cap dispostiu extern. Aquest tipus d'olleres són, avui en dia, els més costosos.

Ulleres sense processador: aquestes olleres incorporen la seva pròpia pantalla i sensors, però necessiten estar connectats a un dispositiu extern com pot ser un ordinador o una consola de videojocs.

Ulleres mòbils: aquest tipus d'olleres són simplement una carcassa on es situa el dispostiu mòbil. Són dispostius econòmics, ja que bàsicament estan constituits pel visor, pel que es considera que estan pensat per a usuaris principiants. A més, la interacció que ofereixen amb l'aplicació és molt limitada, ja que en la seva versió més bàsica no incorporen cap sensor que ens permeti interactuar. No obstant això, hi han plataformes que ens permeten un cert grau d'interacció.

Per gaudir d'una experiència completament immersiva són necessaris els visors de realitat virtual. És amb ells que aconseguim treure profit en tota la seva magnitud a la RV. Avui en dia existeix un ampli ventall d'oportunitats al mercat. En la majoria dels casos, el preu d'aquests dispositius va lligat amb les funcionalitats que ofereixen, i el rang va des d'uns pocs euros amb millers d'euros.

Models 3D Ja hem comentat que una de les possibilitats de la RA és inserir objectes tridimensional creats per ordinador. Aquests objectes son objectes formats per figures geomètriques que representen objectes reals, i que una vegada representats, permeten girar-los i observar-los des de qualsevol del seus angles. Aquests models es creen amb software específic com SketchUp, i també poden ser trobats en diferents repositioris en internet, que ens permeten descarregar-los. Algunes d'aquestes plataformes, com per exemple Thingiverse, també permeten visualitzar aquests models en visió estereoscòpia, amb el que s'afegeix la característica de profunditat que hem comentat anteriomente.

Imatges estereoscòpiques Per donar la sensació de tridimensionalitat o profunditat, s'utilitza la tècnica de l'esteroscòpia. Aquesta tècnica consisteix en aconseguir la sensació de profunditat creant dues imatges molts semblants lleugerament desplaçades, de manera que al visualitzar-les crea la ilusió que es desitja. Cadascuna d'elles es visualitza amb un dels ulls, creant en el nostre cervell d'una sola imatge en tres dimensions. Molts recordareu aquelles ulleres amb paper de celofan de color bau i vermell que en certs cinemes dels anys 90 utilitzaven, i que es venien com pel·lícules en 3D. Aquest efecte s'aconsegueix avui en dia amb un visor, ulleres, casc o dispositiu HMD. L'utilització del dispotiu mòbil, que incorpora, segons els model, giroscopi i acceleròmetres, aconsegueix la sensació d'immersió que desitgem.

Vídeos de 360º A l'igual que les imatges 360º, els vídeos 360º capten la realitat en tots els eixos. Però en aquest cas, no és només una imatge fixa, sinó que es correspon amb un realitat canviant. És a dir, un vídeo. En aquest sentit, permet a l'usuari inserir-se dins una escena en moviment i viure de primera mà el que que allà està succeïnt. Com a mostra, podeu consultar en canal de vídeos 360º de Youtube o Vimeo.

Imatges panoràmiques i 360º Per a aconseguir que el contingut sigui immersiu, és a dir, que ens situem al mig de l'escena, és bàsic que disposem de continguts 360º o esfèriques. En aquest tipus d'imatges, s'ha captat la realitat completa que envolta a la persona que ha captat la imatge. Quan s'utilitza aquesta imatge, l'usuari es situarà al centre de l'escena, i podrà escollir l'angle de visió que prefereixi. Si voleu veure aquest tipus d'image, podeu consultar la galeria d'imatges esfèriques d'Street View o de Flickr. Relacionats amb les imatges 360º trobem les imatges panoràmiques, que inclouen menys informació que les imatges 360º però que també poden ser utilitzats per crear continguts immersius. En aquest cas, la imatge és només una presa paisatgística. Per entendre'ns, faltaria la part corresponent al cel i al terra.

Imatges, vídeos i models 3D

Tipus

Realitat Virtual Immersiva: s'aconseguix una inmersió total amb el món virtual amb l'ús de visor de RV, de manera que el món real desapareix i només percebem el món virtual. És aquesta característica que la que permet aprofitar el màxim a la RV.

Realitat Virtual Semiimmersiva: interactuem amb un món virtual, però el visualitzem a través d'una pantalla. Com a exemple, gran quantitat de videojocs corresponen a aquesta característica, ja que no es necessita cap hardware extra. L'efecte seria el d'estar veient el món virtual a través d'una finestra.

Realitat Mixta o Estesa

La Realitat Mixta (RM) és la unió de les dos tecnologies anteriores, la RA i la RV, per tal de barrejar món real i món virtual, de manera que podem aconseguir contextos immersius utilitzant continguts reals i virtuals, afegint dades com imatges, àudios, enllaços, etc., i crear així una experiència completa en el que es barregen els móns de les dues realtitats i permeten interactuar. Últimament es parla de Realitat Estesa (RX), i està començant a ser un concepte acceptat àmpliament, de manera que abarca la ùnió de la RA, RV i la RM, a més de les interaccions entre home-màquina.

La Realitat Virtual (RV) és aquella tecnologia que ens permet visualitzar espais generats amb ordinadors, de manera que substitueix el nostre entorn real per un totalment virtual. Així, la RV preten interactuar amb l'usuari a través dels sentits (vista, oïda, olfacte, tacte i gust) , encara que ara mateix són els dos primers que els que més s'estan simulant a causa dels costos. Però creiem que no ens equivoquem si pensem que d'aquí a no molt, els altres sentits podran ser simulats virtualment, aconseguint una immersió plena.

Realitat Virtual

Realitat Augmentada

La Realitat Augmentada (RA) és una tecnologia que permet inserir dades virtuals com són text, imatges, vídeos, hiperenllaços, etc. dins una imatge real per tal d'ampliar la informació que ens ofereix un objecte real. Podem generar RA a partir de: Imatges on el marcador és una imatge. Espais, on l'activador serà el propi espai real on es barrejarà amb les imatges virtuals. Localitzacions, a partir de coordenades i un GPS podem veure contingut extra en el nostre entorn.

Nivells

Nivell 0: QR, text, coordenades GPS. Escannejats amb el mòbil.

Nivell 1: marcadors QR. Apareixen imatges, àudios, continguts 3D.

Visors

Nivell 2: objectes, coordenades GPS. Apareixen continguts virtuals.

Nivell 3: visió augmentada. Ulleres que mostren el contingut virtual, les mans estan lliures.

Realitat Virtual & Realitat Augmentada