by Victor Yakhnin 3 months ago
343
More like this
אנורקסיה נרבוזה מאופיינת בפחד חולני מהשמנה. התסמינים כוללים עיוות גס של דימוי הגוף, עיסוק באוכל וסירוב לאכול. המונח אנורקסיה הוא למעשה כינוי שגוי. בתחילה האמינו שאנשים עם אנורקסיה נרבוזה לא חוו תחושות של רעב. עם זאת, מחקרים מצביעים על כך שהם אכן מרגישים רעב, ורק עם צריכת מזון של פחות מ-200 קלוריות ביום, תחושות הרעב נפסקות.
דימוי הגוף המעוות בא לידי ביטוי בתפיסה של הפרט להיות "שמן" כאשר הוא או היא בעלי תת משקל או אפילו כחוש (רזה יתר על המידה). ירידה במשקל מושגת בדרך כלל על ידי הפחתה בצריכת המזון ולעיתים קרובות פעילות גופנית נרחבת. הקאות הנגרמות מעצמן ושימוש לרעה בחומרים משלשלים או משתנים עלולים להתרחש.
פרולקטין מוגבר
Hypercholesterolemia
כתוצאה מפגיעה בכבד
growth hormone
Leukopenia
עליה של הורמון גדילה
בצקות פרפריות
ירידת ל"ד
הפרעות במאזן חומצה ובסיס ומים בגוף
הפרעות אלקטרוליטיות
ירידה בחשק המיני
צמיחת שיער עובר על פני הגוף (לנוגו)
עור יבש וצהבהב
שיער וציפורניים מפוצלות
איבוד מסת שריר (כולל שריר הלב)
איבוד מסת עצם (אוסטאופניה)
חיוורון בפנים ולעיתים התעלפויות
ריבוי תלונות סומטיות בעיקר מיחושים בבטן.
ווסת לא סדיר
ירידה חריפה במשקל
פחות מ85% ממשקל הצפוי
נסיגה פרוגרסיבית מיחסים וממצבים חברתיים
כשנשאלים על שינוי בהתנהגות מגיבים בהכחשה
פחדים
פגיעה במוטיבציה לפעילויות מהנות
הצצות תכופות מהרגיל במראה
קשיים בקשב ובריכוז
המנעות מבית ספר או מהעבודה בגלל סיבות שקשורות למראה הגופני
המנעות מאכילה בציבור
לבוש בכמה שכבות ביגוד כדי לטשטש את הרזון
עיסוק בשקילה חזרתית
פעילות גופנית מופרזת ואינטנסיבית גם כאשר קיימת בעיה פיזית להתאמן
התעסקות ממושכת וקפדנית בסידור המזון בצלחת
ניסיונות להיפטר מהמזון בדרכים שונות ומוסוות (להחביא, לתת לכלב מתחת לשולחן, לשים בשרוול הבגד)
שקרים לגבי כמות המזון שנצרכה
הכחשה מתמדת של תחושת רעב והעלאת תירוצים יצירתיים מדוע לא לאכול
במשך 3 חודשים אחרונים האדם חווה אפיזודות חוזרות של זלילה או התנהגות מטהרת.
משלשלים, משתנים, הקאות וחוקנים.
במהלך האפיזודה הנוכחית אין התקפי זלילה ואין פעולות טיהור
אוכל ללא שומן
300-500 קלוריות ביום
„ פחד מתמשך מפני עלייה במשקל או להפוך להיות שמן או התנהגות B. מתמשכת שמחבלת בעלייה במשקל, למרות שנמצאים במשקל נמוך משמעותית.
A. הגבלת צריכת האנרגיה הדרושה לאדם, הגבלה שמובילה למשקל גוף נמוך בצורה משמעותית בהתחשב בגיל, מין, מסלול התפתחות ובריאות פיזית. משקל גוף ירוד מוגדר כמשקל שהוא נמוך מהמינימום הנורמלי או עבור ילדים ומתבגרים, נמוך מהמינימום המצופה.
סיבות
גירושין של הורים
השמנה קיצונית בילדות
מה שמתווך את הקשר בין השמנה לבין אנורקסיה ולבולימיה הוא דימוי גוף; הצורה בה אני סבור שאני נתפס מבחינה גופנית, הדרך שבה אני רואה את הגוף שלי. השמנת יתר בילדות יכולה לגרום לעיסוק יתר בגוף גם בגיל ההתבגרות ובסופו של דבר להתפתחות אנורקסיה או בולימיה.
פגיעה מינית
הזנחה פיזית בילדות
45%
הזנחה רגשית בילדות
57%
תלוי אישיות
פרפקטציונייסטים ושואפים למצוינות
הקבוצה הגבולית
הקבוצה הגבולית – בעלת ארגון אישיות גבולי. אלו בנות שיחסי האובייקט שלהן עדיין לא הגיעו למצב האופטימאלי. כזכור לפי קרנברג יש צורך לעשות תהליך של אינטגרציה בין העצמי ובין האובייקט, זו אחת ממשימות ההתפתחות שהלוקים בהפרעת אישיות גבולית לא הצליחו בה. מתבגרות מקבוצה בו שייכות לאלו שלא הצליחו במשימה זו, הן לא נפרדו רגשית מהאמא. הגישה הורחבה בהמשך והתייחסו לתפקיד של האם באינטראקציה זו, האם לא מאפשרת היפרדות אופטימלית וכל ניסיון היפרדות מצד הילדה נתפס כמאוד מאיים מבחינת האם עצמה, כלומר במצב של הפרעת אישיות גבולית ייתכן גם שהאם היא בעלת קשיים ביחסי אובייקט והיא מעבירה את חוסר היכולת להיפרדות גם לאישיות של הילדה. יש איזושהי בעיית היפרדות מהדמות המטפלת ולכן על פי הגישה הזו הגוף משמש כסמל לאקט של עצמאות – "אני אחליט מה להכניס לגוף ואיך הוא ייראה", כל התוקפנות שעלולה להיות מופנית אל האם מופנית כלפי הגוף. מצד אחד קיים הרצון להיפרד ואז הגוף הופך להיות המפלט של העצמאות, ומצד שני הגוף הופך להיות אוביקט להתקה של הפחדים והחרדה מפני אותה היפרדות.
ממצאי המחקר הראו כי כ-53% מהסובלים מהפרעות אכילה סבלו מהזנחה רגשית בילדותם, וכ-45% מהזנחה פיזית בילדות.
הקבוצה הנוירוטית
הקבוצה הנוירוטית – המתבגרות הצעירות שכעת נמצאות בהתחלה של ההתפתחות המינית שלהם שבאה לידי ביטוי גם מבחינה הורמונלית וגופנית וגם מבחינה נפשית, תהליך זה מעלה את רמות החרדה והן נתפסות כלא מוכנות לשינויים הללו. העלייה בדחפים התוקפניים הובילה אותן לנסות להתמודד על ידי הכחשת קיומה של ההתפתחות הזו, הן מנסות להתכחש להתפתחות הגופנית וכך להתמודד באמצעות ניסיון לעצור אותה. על פי הגישה הזו, יש הכחשה מאוד קיצונית להתפתחות של הגוף במקרה של אנורקסיה ויש נסיגה מבחינה התפתחותית עד כדי חזרה לשלב האוראלי (על פי המודל של פרויד) – מה שיכול להסביר את התקפי הזלילה; מצד אחד רצון לעצור את ההתפתחות של הגוף ומצד שני נסיגה לשלב הנפשי האוראלי שמביא להתעסקות סביב האוכל, הקאות וכיוצ"ב. זהו בעצם ההסבר הדינמי לקבוצה הנוירוטית. הבנות בקבוצה זו מעוניינות להפוך את גופן לגוף א-מיני בכדי להתמודד בצורה יעילה יותר מבחינתן עם הרגשות של החרדה והלחץ מפני ההתפתחות המינית.
לחץ סביבתי
גייז
דרישות מקצועת ספורט
פי 7 מכלל האוכלוסייה
סינדרלה
מסיפור 'סינדרלה' - היפה והרזה - שניצחה את אחיותיה החורגות, השמנות והמכוערות וזכתה בחיים עם הנסיך טוב הלב ויפה התואר, נשקפת גם המציאות של ימינו. גם היום, לצד הקדמה והתחכום המערביים, נתפס הרזון כבסיס מוצק להשגת הצלחה, אושר וסיפוק, ונדמה כהולך יד ביד עם תכונות רצויות.
הנקת בנות
מחקרים בנושא מצאו כי נשים, ואימהות באופן ספציפי מניקות תינוקות בנות פחות מתינוקות בנים. זוהי השפעה לא מודעת על התינוקות, מתוך רצון שהבנות לא יעלו במשקל.
אידאל הרזון
אידאל שהתפתח בחברה המערבית הוא שלהיות יפה זה בהכרח להיות רזה. זה החינוך שאנו מקבלים לעתים בבית וגם בחברה סביבנו
לחברה ולתרבות יש גם השפעה מהותית על התנהגויות אכילה. אכילה היא פעילות חברתית. לעיתים רחוקות מתרחש אירוע בעל משמעות חברתית כלשהי ללא נוכחות של מזון. עם זאת, החברה והתרבות משפיעות גם על איך אנשים, במיוחד נשים, צריכים להיראות. ההיסטוריה חושפת תנודות קבועות במה שהחברה נחשבת לרצויה בגוף הנשי האנושי. ארכיונים וציורים היסטוריים מהמאות ה-16 וה-17 מגלים שנשים שמנמנות ומלאות נחשבו לאופנתיות ונחשקות. בעידן הוויקטוריאנית, היופי התאפיין במראה דק ורזה שנמשך לאורך עידן הפלאפר של שנות ה-20. בתקופת השפל ומלחמת העולם השנייה, האישה המלאה זכתה שוב להערצה, רק שבסוף שנות ה-60 הוחלפה על ידי הדימוי של הדוגמניות העל-רזות שהופצה בתקשורת, שנותר האידיאל של היום. כפי שנאמר, "אישה לא יכולה להיות עשירה מדי או רזה מדי." הפרעות אכילה, כפי שאנו מכירים אותן, יכולות לבטל את המושג הזה.
דופמין
אכילה אינה מעוררת תחושת סיפוק או הנאה- תחושת הסיפוק נובעת מהפרשת דופמין במערכת הלימבית, מה שמרמז על התפקיד החשוב של הדופמין בהפרעה
סרוטונין
סרוטונין הוא מוליך עצבי (נוירוטרנסמיטור) שאחראי על שליטה וויסות דחפים ומצב רוח. החוקרים עדיין חלוקים בשאלת הביצה והתרנגולת: האם הפחתה בפעילות הסרוטונין באזורים מוחיים מסוימים, בעיקר באזור הפרה-פרונטלי שאחראי על שליטה בדחפים, היא זו שאחראית להפרעות אכילה, או שהירידה במשקל גורמת לירידה בסרוטונין
טריפטופן
וויסות תחושת השובע ובקרה על המטבוליזם והמשקל
אוטיזם
קשר בין הפרעות אכילה לבין הפרעות על הספקטרום האוטיסטי
אמא-בת
שימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים
שינויים בחרומסומות
ניסויים על תאומים
56%
75% ללא טיפול
מהלך ההחלמה באנורקסיה אינו קבוע, ונע בין החלמה ספונטנית (25%) ועד החלמה חלקית תחת טיפול (50%) או תמותה. (התמותה הנה 5%-18%).
18-20%
ימותו תוך 20 שנה מתחילת המחלה
5-10% ימותו תוך 10 שנים מתחילת האנורקסיה
גיל התחלה
Нервная булимия - эпизодическое, неконтролируемое, компульсивное, быстрое употребление больших количеств пищи в течение короткого периода времени (бинг), сопровождаемое неуместным компенсационным поведением, чтобы избавить организм от лишних калорий.
Пища, потребляемая во время выпивки, часто характеризуется высоким содержанием калорий, сладким вкусом и мягкой или гладкой текстурой, которую можно быстро съесть, иногда даже без разжевывания (Sadock & Sadock, 2007).
Периодические эпизоды часто встречаются в тайне и обычно заканчиваются только дискомфортом в области живота, сном, социальным прерыванием или самоиндуцированной рвотой. Хотя приемы пищи могут доставлять удовольствие, пока они происходят, обычно происходят деградация и депрессия. Чтобы избавить организм от чрезмерных калорий, человек может заниматься чисткой поведения (самоиндуцированная рвота или неправильное употребление слабительных средств, мочегонных средств или клизмы) или другое несоответствующее компенсирующее поведение, такое как голодание или чрезмерное упражнение.
Существует постоянный излишний характер с внешним видом, особенно в отношении того, как они считают, что другие воспринимают их.
Весовые колебания являются общими из-за чередующихся выпивок и постов. Тем не менее, большинство людей с нервной булимией находятся в пределах нормального диапазона веса - немного слабого веса, немного слегка избыточного веса.
Чрезмерная рвота и слабительное или мочегонное злоупотребление могут привести к проблемам с дегидратацией и дисбалансом электролита. Желудочная кислота в рвоте также способствует эрозии зубной эмали. В редких случаях у индивидуума могут возникать слезы в слизистой оболочке желудка или пищевода.
Некоторые люди с этим расстройством страдают от расстройств настроения, тревожных расстройств или злоупотребления психоактивными веществами, чаще всего с участием центральных нервных центральных (ЦНС) стимуляторов или алкоголя. Диагностические критерии DSM-5 для нервной булимии представлены в блоке 31-2.
תמותה 2%
בולמיה כרונית
יותר מ70% מבריא
שימוש בחומרים פסיכואקטיביים
ПАТОЛОГИЯ И ЛАБОРАТОРНЫЕ ЭКСПЕРТИЗЫ
Нервная булимия может привести к аномалиям электролита и различной степени голодания, хотя это может быть не так очевидно, как у пациентов с малым весом и нервной анорексией. Таким образом, даже пациенты с нормальным весом и нервной булимией должны проходить лабораторные исследования электролитов и обмена веществ. В целом, при нервной булимии функция щитовидной железы остается неизменной, но у пациентов может наблюдаться несупрессия в тесте на подавление дексаметазона. У пациентов с нервной булимией, которые регулярно чистят, могут возникать дегидратационные и электролитные нарушения. Эти пациенты обычно проявляют гипомагниемию и гиперамилу. Хотя это и не является основным диагностическим признаком, многие пациенты с нервной булимией имеют нарушения менструального цикла. Гипотония и брадикардия встречаются у некоторых пациентов.
בניגוד למטופלות עם אנורקסיה, מטופלות בולמיות סובלות לעיתים רחוקות בלבד מהפרעות הורמונליות. למרות שאי סדירות של הדימומים הווסתיים היא תלונה שכיחה, הרי שהפוריות אינה נפגעת לרוב בטווח הארוך במטופלות שהחלימו מבולמיה. רוב הנשים עם בולמיה מראות שיפור בסימפטומים בזמן ההריון, אך החמרה לאחר הלידה היא שכיחה.
הקאות תכופות עשויות לגרום לרפלוקס גסטרו-אזופגלי (gastroesophageal reflux) וקרעי Mallory–Weiss בושט. צרבת היא תלונה נפוצה, אך תנועתיות הושט תקינה לרוב. חלק מהמטופלות עם בולימיה, צורכות עד 50 גלולות של תרופות משלשלות ביום. שימוש במשלשלים סטימולנטיים עשויה לגרום לעצירות קשה עם תסמונת תלות במשלשלים, כתוצאה מנזק ל-myenteric plexus.
חלק מהאנשים מפתחים ייחום על פני השטח הגבי של הידיים, בדרך כלל על מפרקי האצבעות, משניים להקאות עצמיות ארוכות טווח. תכונה זו נקראת הסימן של ראסל על שם הפסיכיאטר הבריטי שתיאר אותה לראשונה.
. Some individuals develop calluses on the dorsal surface of their hands, typically on knuckles, secondary to long-term self-induced vomiting. This feature is called Russell’s sign after the British psychiatrist who first described it.
דוגמת כאבים בלוע ואובדן ציפוי האמייל בצד הפנימי של השיניים הקדמיות בשל חשיפה חוזרת לתכולה החומצית של הקיבה בעת ההקאה. תתכן גם שכיחות גבוהה יותר של עששת. סיבוך נוסף הקשור בהקאה מרובה הוא sialadenosi, נפיחות לא-כואבת של בלוטות הרוק.
נפיחות לא-כואבת של בלוטות הרוק
דלקות וכאבים בגרון
אובדן ציפוי האמייל בשיניים
עששת
הקאות ושלשולים חוזרים עשויים לגרום להפרעות חמורות במאזן הנוזלים והאלקטרוליטים. המקרים הקשים ביותר של בססת מטבולית נגרמים, כמעט תמיד, כתוצאה מהקאות. שימוש יתר במשתנים יכול גם הוא לגרום לבססת מטבולית היפוכלורמית (hypochloremic). שלשול חריף בשל שימוש במשלשלים עלול לגרום לחמצת מטבולית היפרכלורמית.
היפוקלמיה
מתרחשת בכ-5% מהמטופלות הבולמיות ועלולה לגרום להפרעות בקצב הלב. היפוקלמיה לא יכולה לשמש כבדיקת סקר לבולמיה משום שרגישותה נמוכה, אך ממצא של היפוקלמיה באשה צעירה ובריאה הינו בעל ספציפיות גבוהה לבולמיה נרווזה. זאת בניגוד למטופלות עם אנורקסיה המתבטאת בהגבלת מזון בלבד, שאינן נמצאות בסיכון לשינוי מטבולי, הפרעות במאזן חומצה-בסיס או היפוקלמיה.
Metabolic alkalosis
היפומגנזימיה
ייאוש
בושה
אשמה
למשל במגירה, או מתחת למיטה
בסביבות 20% מהנערות אשר לומדות בתיכון הופיעו תסמינים קצרים של בולמיה
1% מכלל האוכלוסייה
1-4% מנשים
סיבות לבולמוסים
אוכל כריפוי עצמי בזמן המשבר
חוסר יכולת להיתמודד עם רעב
אנורקסיה לא מוצלחת
כאבי בטן, בחילה
תחושת פניקה
היתהרות
Рвота является распространенным явлением и обычно вызывается прилипанием пальца к горлу, хотя у некоторых пациентов рвота может возникать по желанию. Рвота уменьшает боль в животе и ощущение вздутия живота и позволяет пациентам продолжать есть, не боясь набрать вес. Содержание кислоты в рвоте может повредить зубную эмаль, что нередко встречается у пациентов с расстройством. Депрессия, иногда называемая postbinge мукой, часто следует за эпизодом. Во время переедания пациенты едят сладкую пищу с высоким содержанием калорий и, как правило, мягкую или гладкую текстуру, такую как пирожные и выпечка. Некоторые пациенты предпочитают громоздкие продукты без учета вкуса. Еду едят тайно и быстро, а иногда даже не разжевывают.
הקלה
גורמים אישיותיים:
ההבחנה בין גורמים אישיותיים לגורמים פסיכו-סוציאליים אינה חד משמעית. הסובלות מבולמיה נוטות למצבי רוח שליליים ותנודתיים ולאימפולסיביות, אך נטייה זו עשויה להיות תוצאה של התמודדות עם טראומה וקשיים סביבתיים. בנוסף, מאופיינות הסובלות מבולמיה בהישגיות ובדימוי עצמי וגופני נמוך.
דימוי עצמי וגופני נמוך
נוטות למצבי רוח שליליים ותנודתיים ולאימפולסיביות
בתקופות של מתח ולחץ
חוו בעברן התעללות מינית או פיסית
הורים
מעודדים לרזון
עונים
מזנחים
דוחים
משפחות הנוטות להיות בעלות קונפליקטים רבים
האם אני סקסי
פעילים מינית לאומת אנורקסיה
אך אני נתפס בעיני אחרים
דימוי גוף נמוך
שינויים מיבניים
הפרעה בעברת תחושת הרעב
Недавние исследования с использованием функциональной магнитно-резонансной томографии (МРТ) показывают, что переедание при нервной булимии может быть результатом преувеличенного восприятия сигналов голода, связанных со сладким вкусом, опосредованным правой передней частью инсула мозга.
נירוטרנסמיטרים
מאופיינת בצום ופעילות ספורטיבית מוגזמת אשר אינה מלווה, בדרך כלל, בהקאה יזומה או שימוש בתכשירים רפואיים.
עודף משקל
פחות חרדה לגבי אוכל
תפיסת עצמית יותר בריאה
מאופיינת בהקאה יזומה או שימוש במשלשלים, משתנים, חוקן או אמצעים רפואיים אחרים.
א.פרקים חוזרים של בולמוס אכילה. פרק של אכילה מוגזמת מאופיין בשני הדברים הבאים:
1. אכילת, בפרק זמן מסוים (למשל, בתוך כל פרק זמן של שעתיים) כמות מזון שהיא בהחלט גדולה יותר ממה שרוב האנשים היו אוכלים במהלך פרק זמן דומה ובנסיבות דומות.
2. תחושה של חוסר שליטה על האכילה במהלך הפרק (למשל, תחושה שלא ניתן להפסיק לאכול או לשלוט במה או כמה אוכלים).
ב. התנהגויות פיצוי בלתי הולמות חוזרות על מנת למנוע עלייה במשקל, כגון הקאות עצמיות; שימוש לרעה בחומרים משלשלים, משתנים או תרופות אחרות; תַעֲנִית; או פעילות גופנית מוגזמת.
ג. האכילה המוגזמת והתנהגויות מפצות לא הולמות מתרחשות שניהם, בממוצע, לפחות פעם בשבוע במשך 3 חודשים.
ד. הערכה עצמית מושפעת יתר על המידה ממבנה גוף ומשקל.
ה.ההפרעה אינה מתרחשת אך ורק במהלך אפיזודות של אנורקסיה נרבוזה.
ציין אם:
בהפוגה חלקית
בהפוגה מלאה
ציין את החומרה הנוכחית:
מתון: ממוצע של 1-3 פרקים של התנהגויות מפצות לא הולמות בשבוע.
בינוני: ממוצע של 4-7 פרקים של התנהגויות מפצות לא הולמות בשבוע.
חמור: ממוצע של 8-13 פרקים של התנהגויות מפצות לא הולמות בשבוע.
קיצוני: ממוצע של 14 פרקים או יותר של התנהגויות מפצות לא הולמות בשבוע.
פעילות גופנית מוגזמת
צום
שימוש לרעה במשלשלים, במשתנים, בחוקנים ובתרופות אחרות
בולמוסי האכילה וההתנהגות המפצה מתרחשים בממוצע לפחות פעם בשבוע בשלושת החודשים האחרונים
תחושה של אובדן שליטה
תחושה של אובדן שליטה על האכילה במהלך האפיזודה (תחושה שהאדם לא יכול להפסיק את האכילה או לשלוט במה ובאיך שהוא אוכל)
אכילה בפרק זמן קצר
אכילה בפרק זמן קצר (בתוך עד כשעתיים) כמות של מזון שהיא לכל הדעות גדולה יותר בהשוואה למה שיאכלו רוב האנשים בפרק זמן דומה ובנסיבות דומות
משקל רצוי
משקל בפועל
פיגור שכלי
חשוב לציין שלא רק.
הופך למטרה המרכזית ולעיתים היחידה בחייהם של הסובלים מההפרעה.
שכ-10% ממפתחי הגוף, אלו שנראה שהם "גרים" בחדר הכושר, ומראים ממש התמכרות לאימונים
, סובלים מההפרעה.
סימנים שמדליקים אור אדום: שימוש מופרז בחומרים להפרשת נוזלים, הקאות יזומות, דיאטות שגובלות בהרעבה, שימוש בתכשירים משלשלים, צריכה מוגזמת של אבקות חלבון ואימונים בעלי אופי כפייתי.
הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder או ARFID, אשר הייתה ידועה בעבר בשם Selective Eating Disorder או SED, הפרעת אכילה בררנית) היא הפרעת אכילה אשר הסובלים ממנה מפגינים בררנות קיצונית באוכל ו/או דפוסי אכילה חריגים ומטרידים, כאשר להבדיל מהפרעות אכילה מוכרות אחרות, אלו המאובחנים עם הפרעה זו אינם בררנים באוכל עקב דימוי גוף שלילי. בהפרעה זו ילד או מבוגר נעשה בררן באוכל משום שפיתח פחד למאכלים רבים בשל המרקם או הטעם שלהם, הפרעות במערכת העיכול, חוסר עניין באוכל או חוויה טראומטית הקשורה לאכילה.
במקרים רבים, הלוקים בהפרעה אוכלים רק מאכלים מסוימים מתוך רפרטואר מאוד מצומצם של מאכלים מוכרים.
ההימנעות מאכילת מאכלים אחרים עשויה להיות מבוססת על המראה, הריח, הטעם, המרקם, המותג, האופן בו האוכל מוצג, או על סמך חוויה שלילית שאירעה בעבר עם פרטי מזון דומים. הפרעת אכילה נמנעת ומגבילה עלולה לגרום לכך שלאדם הלוקה בה יהיה חוסרים תזונתיים או בעיות בריאותיות שונות כתוצאה מכך.[2] במקרים הקיצוניים ביותר אנשים עם הפרעת אכילה זו מסוגלים לאכול רק מאכל אחד או שניים בלבד.
בשונה מאנורקסיה, אנשים הסובלים מ-ARFID לרוב אינם בעלי דימוי גוף שלילי ואינם עושים זאת בשל דאגה למשקל, לצורה או לגודל גופם.
לרוב נמנעים מאוכל מסוגים מסוימים ובזמנים מסוימים
מודאגים מאוד מהשפעתה המזיקה
מרקמים מסוימים בלבד
סמונת פיקה (באנגלית: Pica Syndrome) היא הפרעת אכילה הגורמת לאכילה חוזרת ונשנית של חומרים שאינם ראויים למאכל, כגון עפר, קרח, שיער, פחם, לכלוך, נייר, חול, עובש ועוד. התסמונת נחשבת לתסמונת של גיל הילדות, אך יכולה (בעיקר כשאינה מטופלת בילדות) להופיע גם כמצב כרוני בגיל הבגרות.
שמה של התסמונת מגיע מהמילה "Pica" – שמה הלטיני של ציפור העקעק, שהיא אוכלת כל. אין לבלבל תסמונת זו עם המחלה הנוירולוגית הנקראת מחלת נימן פיק.
פסיכיאטר יאבחן תסמונת פיקה על פי DSM 5 אם יתקיימו התנאים הבאים:
אכילה מתמשכת של חומרים או חפצים שאינם אוכל ואינם בעלי ערך תזונתי לאורך תקופה של חודש לפחות
אכילת החומרים והחפצים אינה תואמת את שלב ההתפתחות של הילד/תינוק.
אכילת החומרים אינה חלק מטקס חברתי נורמטיבי בתרבות אליה משתייך האדם.
אם התסמונת מתרחשת על רקע הפרעה נפשית אחרת (מגבלה אינטלקטואלית, הספקטרום האוטיסטי או סכיזופרניה) או מצב רפואי (לרבות הריון) והיא חמורה מספיק כדי להסב את תשומת הלב.
על פי מדריך ה-DSM, תסמונת זו מאובחנת כאשר במשך חודש ימים לפחות מתבצעת אכילת דברים שלא נועדו למאכל אדם, בגיל בו הדבר נחשב להפרעה בהתפתחות ובחברה בה אין מדובר בחלק מהתרבות.
עיכוב התפתחותי
אנמיה מחוסר ברזל
לועסים חימר
מנשנשים חול
מוצצים קרח
נייר טואלט
לא רק ילדים עם תסמונת פיקה מגלים סקרנות ו"תיאבון" לחומרים לא אכילים, אולם כאשר הכמויות גדלות וההתנהגות מקבלת גוון קומפולסיבי, ההרגל הופך להפרעה.
הפרעת אכילה בולמוסית (BED) מוגדרת במדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות, מהדורה חמישית (DSM-5) כאפיזודות חוזרות של אכילה משמעותית יותר ממה שרוב האנשים היו אוכלים בתקופה דומה בנסיבות דומות (APA, 2013) . אפיזודות אלו מתרחשות לפחות פעם בשבוע למשך 3 חודשים לפחות. אכילה מוגזמת היא הפרעת האכילה השכיחה ביותר ופוגעת בנשים בתדירות כפולה מגברים (Sadock et al., 2015), עם שכיחות המוערכת ב-4% מאוכלוסיית ארה"ב (Balodis, Grilo, & Potenza, 2015). עלייה במשקל המובילה להשמנה היא סיכון בריאותי גדול הקשור להפרעה זו. ההערכה היא שכ-50% עד 75% מהאנשים הפונים לטיפול רפואי בשל השמנת יתר חמורה הם בעלי BED (Sadock et al., 2015).
סימנים שמדליקים אור אדום: אכילה בהיחבא, הסתרה של עטיפות מזון שההורים מוצאים בחדר, קצב אכילה מהיר מהרגיל, דילוג חוזר ונשנה על ארוחות ומצד שני אכילה גם כשלא רעבים, בושה, דיכאון, חרדה, אשמה, פגיעה מתמשכת בערך העצמי, אובדן של תחושת השליטה העצמית, המנעות חברתית ומשפחתית, אובדן עניין בעיסוקים ותחביבים אחרים לטובת עיסוק קומפולסיבי במשקל ובשקילה, אכילה עד ש"מתפוצצים" ולאחר מכן מרגישים גועל ובוז עצמי.
קריטריונים לאבחון להפרעת אכילה מוגזמת
א.פרקים חוזרים של בולמוס אכילה. פרק של אכילה מוגזמת מאופיין בשני הדברים הבאים:
1. אכילה, בפרק זמן נפרד (למשל, בתוך כל פרק זמן של שעתיים), כמות מזון שהיא בהחלט גדולה ממה שרוב האנשים היו אוכלים בפרק זמן דומה בנסיבות דומות
2. תחושה של חוסר שליטה על האכילה במהלך הפרק (למשל, תחושה שלא ניתן להפסיק לאכול או לשלוט במה או כמה אוכלים)
ב. פרקי האכילה המוגזמת קשורים ל-3 (או יותר) מהדברים הבאים:
1. אכילה הרבה יותר מהירה מהרגיל
2. אכילה עד לתחושת שובע לא נוחה
3. אכילת כמויות גדולות של מזון כאשר לא מרגישים רעב פיזי
4. לאכול לבד בגלל תחושת מבוכה מכמה שאוכלים
5. תחושת גועל מעצמך, דיכאון או אשמה רבה לאחר אכילת יתר
ג. קיימת מצוקה ניכרת בנוגע לבולמוס אכילה.
ד. הזלילה מתרחשת, בממוצע, לפחות פעם בשבוע במשך 3 חודשים.
ה. האכילה המוגזמת אינה קשורה לשימוש חוזר בהתנהגות מפצה לא הולמת כמו בבולימיה נרבוזה ואינה מתרחשת אך ורק במהלך של בולימיה נרבוזה או אנורקסיה נרבוזה.
ציין אם:
בהפוגה חלקית
בהפוגה מלאה
ציין את החומרה הנוכחית:
קל: 1-3 פרקי בולמוס בשבוע
בינוני: 4-7 פרקי אכילה מוגזמת בשבוע
חמור: 8-13 פרקי אכילה מוגזמת בשבוע
קיצוני: 14 או יותר פרקי אכילה מוגזמת בשבוע
BMI >30
הנוסחה לחישוב ה-BMI היא: BMI=weightheight2, כלומר משקל (בק"ג) חלקי ריבוע הגובה (במטרים).
BMI בין 18.5 ל-25 נחשב למשקל תקין. BMI מעל 25 נחשב למשקל עודף. BMI מתחת 18.5 נחשב לתת-משקל.
דוגמה: אם אדם שוקל 90 ק"ג, וגובהו 1.95 מטרים, חישוב BMI שלו יהיה כלהלן:
BMI=901.952=23.7
1.5%
0.5%
תהיור קלוריות
0.9%
0.3%
מבנה גוף
משקל
טיפול תרופתי
אנטי-פסיכוטיים
SSRI'S
התערבות משפחתית
טיפול פסיכולוגי פרטני
תכנית התנהגותית
יש לעודד את המטופל בזיהוי והבנת הרגשות סביב נושא האוכל, ולהתמודד איתם לא דרך המזון.
הכרה בכעס שנגרם עקב השינוי בדפוסי הפרעת האכילה, מתן מקום לביטוי הכעס והקושי להתמודד עם התכנית ההתנהגותית.
ליצור קשר אמון עם המטופל, על ידי כנות וזמינות, ועל ידי עמידה בתכנית
הרשאות (חיזוקים חיוביים) והגבלות יתבססו על עמידה בטיפול ועלייה ישירה במשקל.
אל תתמקדו באוכל ובאכילה.
לא מומלץ להיתרחץ כל יום אם עור יבש
חיפוש גופני
בדיקת שתן לאוסמולריות לפני בדיקה
שקילה באותו משקל ואותם בגדים
שקילת פתע
פעמיים בשבוע
תפריט מחולק במהלך היום ל5-6 ארוחות, מוגבל בזמן
השגחה מיוחדת בזמן האוכל הסתכלות מיוחדת שעתיים לאחר האוכל
תוספת פורמלות (אינשור)
1500-2000 קלוריות ביום
לאחר קביעת פרוטוקול טיפולי, אין מקום למשא ומתן על שינוי התפריט.
במצב של סכנת חיים או חוסר שיתוף פעולה מצד המטופל, רופא רשאי לתת הוראה להזנה דרך זונדה
refeeding syndrome
Monitor laboratory values for phosphate, potassium, calcium, and magnesium while nutrition is being restored. Refeeding syndrome, a series of negative intracellular electrolyte shifts associated with aggressive renourishment in a malnourished patient, poses a risk for hypophosphatemia, hypokalemia, hypocalcemia, and hypomagnesemia. Cardiovascular collapse, arrhythmias, altered mental status, and death can occur in individuals with untreated refeeding syndrome. Electrolyte supplementation may be indicated (Toulany & Katzman, 2019).
מעקב אחר ערכי מעבדה עבור פוספט, אשלגן, סידן ומגנזיום בזמן שחזור התזונה. תסמונת הזנה חוזרת, סדרה של שינויי אלקטרוליטים תוך-תאיים שליליים הקשורים לחידוש אגרסיבי בחולה עם תת-תזונה, מהווה סיכון להיפופוספטמיה, היפוקלמיה, היפוקלצמיה והיפומגנזמיה. קריסה קרדיווסקולרית, הפרעות קצב, שינוי במצב נפשי ומוות יכולים להתרחש אצל אנשים עם תסמונת הזנה לא מטופלת. ייתכן שתופיע תוספת של אלקטרוליטים (Toulany & Katzman, 2019).
hypomagnesemia
hypokalemia
hypophosphatemia
התייבשות
תת משקל קיצוצני
המטופל יכיר בתפיסתו המוטעית על גופו כעל ״שומן״
המטופל יבין ויתמלל את הקשר בין מצבו הרגשי והפרעת האכילה.
על דרכים אחרות לקבלת שליטה על החיים וסביבה - הפחתת חוסר אונים
מטופל יוצר קשרים חברתיים
מטופל הפגין ידע לגבי ההשלכות של אובדן נוזלים הנגרם על ידי הקאות יזומות, וחשיבות מאזן נוזלים
מטופל יבטא את החשיבות של תזונה נכונה
ישתה 125 מ״ל בשעה
מטופל יעלה במשקל של X ק״ג פר שבוע
פחד מלאכול
פחד מלהישקל
אי שקט
התרגשות מוגזמת
פחד
חוסר עונים
ביטוי מילולי של רגשות שליליים בנוגעה למבנה הגוף
עיסוק במראה וכיצד אחרים תופסים אותו
התנהגות של הרס עצמי
שימוש מוגזם במשלשלים
קושי לקבל חיזוק חיובי
הכשת הבעה של משקל גוף נמוך
תופס את עצמו כשמן גם אם משקל תקין או יש ירידה משמעותית במשקל
חולשה
עור
ירידה בטרוגור
צהוב
יבש
טאכיקרדיה
ירידה בלחץ דם
המוטקרית מוגבר
כמות אריטרוציטים בנפח דם
ירידה בתפוקת השתן
שתן מרוכז
חוסר איזון אלקטרוליטים
ירידה בצריכת נוזלים
איבוד נוזלים
משתנים
חוקנים
משלשלים
הקאות יזומות
הכחשה לא יעילה מוגדרת כנסיון מודע או לא מודע, להתכחש למשמעות של אירוע כדי להפחית חרדה או פחד, מה שמוביל לפגיעה בריאותית.
אי יכולת להודות בהפעת המחלה לדפוסי חיים
אינו תופס את הרלוונטיות האישית של הסימפטומים
אינו תופס את הסכנה
הקטנת סימפטומים
סירוב לאכול
בצקת
לחץ דם נמוד
היפוטרמיה
ברדיקרדיה
הפרעות אלקטרוליטריות
אמנוריה
עור יבש וצהוב
איבוד מסת שריר
אובדן של 20 % ממשקל הגוף הצפוי
שימוש לרעה במשלשלים, משתנים, כדורי הרזיה