Categories: All - משפחה - ערכים

by ג'סיקה רובינשטיין 5 years ago

648

משפחה

המשפחה ממלאת תפקיד מרכזי בעיצוב הזהות החברתית והאישית של הפרט, החל מהרגע בו הוא נולד. היא מקנה לו את הערכים, הנורמות והמיומנויות הנדרשות להשתלבות בחברה. המשפחה מהווה מוסד חברתי המחבר פרטים לקבוצות ומספק צרכים בסיסיים באמצעות קשרי דם, נישואים, אימוץ או בחירה.

משפחה

ביקורת על גישת הקונפליקט

  1. תיאורית הקונפליקט מתעלמת מהתפקודים החיוביים של משפחה , עובדת היותה של המשפחה תופעה אוניברסאלית מעידה על כך שבכל זאת היא נחשבת לחיונית.
  2. בדיוק מהסיבה שמשפחה מהווה "מיקרו-קוסמוס" של החברה היא עשויה להתפתח ולהוות המקום שמתוכו יצמח השינוי החברתי. למשל: אם בני זוג יגדירו מחדש את תפקידיהם המגדריים : כבעל ואישה או כהורים , ילדיהם יגדלו בבית שוויוני וכן הלאה. בני אדם יוצרים את המציאות במשפחה ולא להיפך.


הפונקציות של המשפחה למען היחיד ולמען החברה

מנקודת מבטה של החברה:

המשפחה היא סוכן חברות המעביר את הנורמות ואת הערכים של החברה מדור לדור. המשפחה היא אחת החוליות המקשרות בין האדם לחברה. האדם נולד למשפחה אשר באמצעותה הוא משתלב בחברה הכללית.

מנקודת מבטו של היחיד:

המשפחה היא קבוצה ראשונית משמעותית ביותר. המשפחה עונה על הצורך של היחיד ביחסים אינטימיים. המשפחה משמשת מסגרת חברתית שבה הוא רוכש את הידע והמיומנויות ההכרחיות לקיומו. המשפחה מהווה תמיכה רגשית וחומרית עבור היחיד.


הסבר התיאוריה הפונקציונליסטית למשפחה

לפי הגישה הפונקציונליסטית:

משפחה תורמת ליציבות ולהרמוניה בחברה. המשפחה ממלאת פונקציות חשובות

עבור החברה בכלל ועבור האנשים שבה בפרט.

משפחה היא מוסד חברתי חיוני המארגן בצורה היעילה ביותר את המשכיות החברה, את יחסי המין ואת תהליכי החיברות בצורה שתשמר את הסדר החברתי ההכרחי לקיומם של בני האדם.

המשפחה היא המוסד האידיאלי המאפשר לענות על הצרכים האנושיים הבסיסיים של הפרט, תפקידה כמתווכת בין האדם לחברה בתהליך החיברות הוא משמעותי ביותר ליציבות החברה.

הגישה הפונקציונלית מדגישה את תפקידו החיובי של מוסד המשפחה, בשמירה על יציבותה והמשכיותה של החברה, משום שהמשפחה ממלאת פונקציות חשובות.


***בחברה המודרנית קיימות פונקציות נוספות של המשפחה, אשר לעתים מתבצעות גם על ידי ארגונים שונים: חינוך, טיפול בחולים, טיפול בזקנים, סיוע כלכלי.

בעבר תפקידים אלו היו נחלתה הבלעדית של המשפחה, כיום קיימים ארגונים המבצעים חלק מהתפקידים האלו.

המשפחה כמוסד אוניברסלי

אין חברות נטולות משפחה, ולכן המשפחה היא תופעה אוניברסלית . לפי ההסבר הביולוגי: המשפחה היא התשובה ה"טבעית" לסיפוק יחסי המין והולדת ילדים.

לפי ההסבר הסוציו-ביולוגית: התקשרות ארוכת טווח כדאית הן לנשים הזוכות להגנה וסיפוק צרכיהן, והן לגברים הזוכים למונופול על יחסי המין עם בת זוגם ולטיפוח הצאצאים.

לפי הגישה הפונקציונליסטית: המשפחה היא המוסד האידיאלי המאפשר לענות על צרכים אנושיים בסיסיים של הפרט. כמו כן, למשפחה תפקיד מרכזי בתרומתה להמשכיות חברתית וליציבותה של החברה.


ביקורת על הגישה הפונקציונלית


הצבה חברתית ראשונית

עצם הולדתו של פרט למשפחה ממעד סוציו-אקונומי מסוים, קובעת למעשה את נקודת הזינוק ההתחלתית שלו במוביליות החברתית.

המשכיות ביולוגית של החברה

בתוך המשפחה נולדים בדר"כ ילדים וזאת הדרך היחידה להבטיח את המשך קיומה של החברה האנושית.

סוכן חיברות ראשוני

המשפחה מצויה בקשר עם הפרט מיום היוולדו ובמשך כל חייו היא זאת שמקנה לו את מירב הערכים, הנורמות, הידע והמיומנויות הנדרשות באותה חברה. במשפחה לומד הפרט את שפת החברה, את בעלי הסטטוס, בעלי התפקידים, את הציפיות הנדרשות ממנו, את אופי ההתנהגות המקובלת והלא מקובלת בחברה הכללית. המשפחה מלמדת את הפרט כיצד להשתלב בחברה ולתפקד בה.

הסדרת הפעילות המינית

מענה לצרכים אקספרסיביים ואינסטרומנטליים

המשפחה אמורה להיות מקור לביטחון פיזי ונפשי, לתמיכה רגשית, לסיוע כלכלי ולכל דבר אחר שאחד מחבריה נזקק לו.

משפחה

משפחה היא מוסד חברתי המחבר פרטים לקבוצות ועונה על צרכים אנושיים בסיסיים. קשרי משפחה מבוססים על קשר דם, נישואים, אימוץ או בחירה. בני משפחה אחת מזהים את עצמם כמשפחה ויש יחסי תלות וקרבה.  


דפוסי המשפחה

משפחה מורחבת

זוהי יחידה הכוללת מספר משפחות גרעיניות מדורות שונים וממוצא משפחתי משותף, עשויה לכלול גם הורי הורים, דודים ודודות, בני דודים או קרובי משפחה אחרים. זוהי יחידה חברתית עצמאית במידה רבה. הבית הוא המרכז של מרבית הפעילויות הכלכליות, חברתיות, דתיות, חינוכיות, פוליטיות ועוד. המשפחה המורכבת קשורה לקרובי משפחה אחרים: קבוצת  שארות במערכת יחסים שהיא בעלת כללים מוגדרים וקבועים.


· משפחות מורחבות מכונות גם משפחות מתוקף קרבת דם.


משפחה גרעינית

משפחה גרעינית:

זוהי קבוצה חברתית המורכבת מהורה אחד או שניים וילדיהם התלויים בהם שלא נשואים. היא איננה יחידה עצמאית, אם כי היא מקיימת משק בית משותף.


·       משפחה חד הורית.

·       משפחות הכוללות ילדם מאומצים או ילדים מנישואים קודמים.

·       משפחות הכוללות בני זוג שאינם נשואים על פי החוק.

·       משפחות הכוללות זוגות חד מיניים.

·       משפחות גרעיניות מכונות גם "משפחות מתוקף נישואין" כי הן מבוססות על נישואין.



תיאורית הקונפליקט

נקודות לסיכום גישת הקונפליקט