Categories: All - פילוסופיה - חינוך

by liat kg 2 years ago

326

גישות פילוסופיות בחינוך

במהלך התקופות השונות, החינוך עבר שינויים והתפתחויות משמעותיות תחת השפעות פילוסופיות מגוונות. בסוף ימי הביניים, עם עליית האיסלאם והוגים כמו אל-עז'אלי והרמב"ם, נוצרו בסיסים פילוסופיים ראשוניים.

גישות פילוסופיות בחינוך

גישות פילוסופיות בחינוך

פרוגרסיביזם. ג'והן דיואי 1859-1952 אמריקה נטורליסט,מייסד אסכולת הפרגמטיזם

החינוך לפי דיואי אינו מציע ודאות אך אינו מוותר על חיפוש האמת פסיכולוגיה פונקציונאלית
חשיבה לפי דיואי היא צורת פעילות הננקטת ע"י האורגניזם .
חינוך לחשיבה ב5 שלבים: התמוטטות הרגל הצעות ע"י האורגניזם- חשיבה בנייה היפןטתית של התשובה שכיחה- גזירה לתנאי הניסוי הניסוי עצמו-לשם הבדיקה

חינוך מוסרי. תורת המידות "טבע האדם והתנהגותו"

בית ספר "פועל"

החינוך הוא תהליך מתמיד של גדילה שכלית ,רגשית ומוסרית השלובות זו בזו.

רנה דקארט - מדען וסופר צרפתי 1596-1650 מתמטיקה , רציונליזם , ספקנות מתודולוגית , שיטת מחקר דדוקטיבית דדוקטיבית " אין די בשכל טוב- צריך לדעת להשתמש בו "

עידן הנאורות - מאות 16-18 עמנואל קאנט , פרוסיה 1724-1804: , מהי נאורות? "אמץ את האומץ להשתמש בשכלך " [התפיסות הדאיסטיות . דת התבונה ], אנציקלופדיה , דידרו , לה רון
עמוס קומניוס - המאה ה17- כומר צ'כי , "הדידקטיקה הגדלה" - חינוך בהתאם לטבע, בית ספר לכל ,לימוד בשפת האם, חינוך החלשים, פמיניזם, למידה לאורך חיים,חינוך אוניברסלי, הקמת קולג ,פיאז'ה נמנה בין חסידיו.

פסטלוצ'י ופרובל בני המאה ה-19 הוסיפו לתאוריות של רוסו :אהבה, אמון, וטיפוח רגשי לחינוך הטבעי- "ההומניזם הרומנטי"

י יוהאן היינריך פסטלוצ'י 1827-1745 , ציריך. אבי האהבה החינוכית המודרנית לילד. הושפע מרוסו ולוק . צריך ללמוד דרך הראש,הידיים והלב".

לב ניקולייביץ' טולסטוי 1828-1910 היה סופר והוגה רוסי, שנודע בזכות שורה של יצירות מופת, שהמוכרות בהן הן "מלחמה ושלום" מ-1869 ו"אנה קארנינה" מ-1877, המהוות את שיאו של הרומן הריאליסטי. הקים בית ספר בעל אופי פדגוגי מתירני וולונטרי. טען כי חינוך הוא תרבות בעלת מאגר הטרוגני של ערכים

יאנוש קורצ'אק 1942-1878 : פולין . רופא ,בין ספריו "כיצד לאהוב ילדים" , ו-"זכותו של הילד לכבוד" חיבר את האמנה ה1 לזכויות הילד. בבית היתומים בגטו ורשה יזם בית דין של ילדים , פרלמנט, ועדת חקיקה, ועדת ספורט ועוד. מודל שדגל בו.

ג'ון לןק, 1632-1704: אנגליה , ממייסדי הליברליזם והביהביוריזם .4 זכויות יסוד טבעיות לאדם : חופש, ביטחון הקניין,ביטחון החיים, והזכות להתנגד לשלטון עריץ. ספריו "כמה מחשבות על חינוך "מסה על שכל האדם" - האדם נולד לוח חלק TABULA RASA. הגיל הרך הוא היסוד לאני לפיו לחינוך 4 מטרות: רכישת מידות טובות, תרגול, חינוך מוסרי, ע"י משחקים, לימודי נימוס רכישת חוכמת חיים . החינוך מוטב שייעשה בחיק המשפחה .

ז'אן ז'אק רוסו - 1712-1778: , ז'נבה חולל מהפכה במחשבה הפדגוגית ספרו : "אמיל או על החינוך ". הניח את היסוד למודל הנטורליסטי של אידיאל האותנטיות האישית. לפיו חינוך מתחלק ל 4 שלבים מגיל ינקות ועד גיל הבחרות. ועוד.. חינוך האדם-לא חינוך האזרח :חינוך פרטי-לא ציבורי. התייחס לאמנסיפציה של הילד, חינוך בן החורין והתועלת המיידית כמניע ללימודים.

מישל דה מונטיין 'פילוסוף אחר' , צרפת 1592-1533 "ספר המסות " - למידה היא הנאה , האני המודרני

העת החדשה מאות 18,19

מהפכה טכנולוגית - הדפוס
מהפכה דתית - הרפורמציה לשיעתוק
מלחמת 30 השנה
הליברליזם באירופה והיחלשות הכנסייה
אריסטו , מדע גלילאו גלילאיי
מהפכה תרבותית - הומניזם כאומנות , לאונרדו דה וינצ'י מיכאלנג'לו

סוף עידן ימי-הביניים, והאיסלאם,אל-עז'אלי, הרמב"ם

פוסט מודרניזם המאה ה-20: זרם שקם אחרי מלחהע" ה-2 עקרונותיו: התנערות מן האמת המוחלטת. בעיקרו לזעזע את כל המבנה של החשיבה המודרנית. הוא קורא תיגר על הנחות, שיטות, גישות, אופני חשיבה וערכים. מאמיניו זנחו את חתירת הנאורות אל האמת המוחלטת . מתנגדים לאובייקטיביות (טוענים כי היא הפכה למיתוס). מוותרים על הגדרת "ידע" בדרך מוחלטת. מסתפקים ב"אמת מקומית"- עובדות עליהן אנו מסכימים, באמצעות כלים שמוסכמים עלינו כמו: מודעות, חוקים ועוד (צירוף של כמה שיותר נקודות מבט סובייקטיביות). האמת היא בעיני המתבונן.

הוראה קונסטרוקבטיבית
בתחום החינוך תקופה זו מדגישה טיפוח כישורים, רב תחומיות בתכנית הלימודים, התלמידים שותפים ליצירת הידע, הוראה אינטראקטיבית. לא צריך ללמד את כל הילדים אותו הדבר. הגמשה ופלורליזם של הקטגוריות הבסיסיות ביותר בחיים החברתיים.
בין הכותבים : קוהן, עמנואל לוינס, ז'אק דרידה, מישל פוקו
התפתחות הגלובליזציה
תורת הקונצנזוס, ופרגמטיזם, דחיית עקרון הרצף

מודרניזם ופוסט מודרניזם סוף המאה ה-19, עם המהפכה התעשייתית עליונות השיטה : מה ש"אמיתי" חשוב יותר מהסובייקטיבי דחיית המסורת ואימוץ פרספקטיבה חדשה .

חינוך רדיקלי - אינטרדיספלינרי משתקף בחינוך .הפיכת החברה לדמוקרטית יותר. פאולו פריירה . פדגוגיה ביקורת רדיקלי
מודרניזם רדיקלי - דחייה של נורמות ישנות .
תורת היחסות ,פרויד,יונג, פיקאסו קוביזם קולנוע, מוסיקה, הבלו המודרני.
התפתחות רשת הרכבות, מגדל אייפל, עיור תעשייתי
זרם אימפרסיוניסטי וסימבולי באומנות
קרל מרקס 1818-1883 בעיות בשיטה הקפיטליסטית
צ'רלס דרווין 1882-1808 תאוריות אבולוציונית