によって Hamasa Osmani 15年前.
617
もっと見る
De Eerste Wereldoorlog had niet een duidelijk oorzaak of aanleiding. Meerdere oorzaken en aanleidingen hebben voor het onstaan van de oorlog gezorgd. Alle kleine aanleidingen, gecombineerd met de motieven per land zorgden voor een oorlog waar vele landen bij betrokken waren.
De landen die meededen, deden het natuurlijk niet alleen maar mee om een een bondgenoot te helpen, maar meer om, één te grote macht de kop in te drukken. Zo waren er ook persoonlijke conflicten, bijvoorbeeld tussen Frankrijk en Duitsland.
Gemaakt door: Hamasa Osmani & Asma Benziza
Oostenrijk besloot om zijn leger te mobliseren, omdat Servië niet had voldaan aan alle eisen van het Juli-Ultimatum. Oostenrijk dreigde met oorlog, waarop Rusland besloot om Servië militair te steunen. Dat leed tot politieke confrontaties in de Balkan.
Hierdoor kwam een kettingreactie op gang, die tot de Eerste Wereldoorlog leidde.
Opkomende machtige Duitsland, wilde zijn macht uitbreiden door meer koloniën op te eisen, wat uiteindelijk uitkomt op meer wereldmacht. Duitsland eiste van Rusland om de militaire steun aan Servie stop te zetten, maar Rusland reageerde hier niet op. Hierop verklaarde Duitsland de oorlog aan Rusland. Uit eigenbelang besloot
Frankrijk om Rusland te steunen.
De Duitsers hadden erop gerekend dat de Russische mobilisatie veel tijd zou kosten. Duitsland zou deze tijd gebruiken door eerst met aartsvijand Frankrijk af te rekenen, en dan Rusland aan te pakken. Maar op de avond van de oorlogsverklaring, deden de Russische eenheden een verrassingsaanval door Oost-Pruisen binnen te vallen.
Op 28 juli verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Servië. Servië werd bijgestaan door de Rusland. De volgende dag werd de Servische hoofdstad beschoten door Oostenrijk. Dit leed tot mobilisatie van het Rusische leger en politieke confrontaties in de Balkan.
Hierdoor kwam een kettingreactie op gang, die tot de Eerste Wereldoorlog leidde.
England wilde de wereldmacht handhaven en dus de opkomende machtige Duitsland onderdrukken.
Duitsland wilde een grote vloot bouwen om handel en blokkades tegen te gaan. Dit zag Engeland als een bedreiging en vreesde om haar superiorteit op zee te verliezen. Engeland stuurde de minister van Oorlog om met Duitsland te onderhandelen over hun vloot, maar met de achterliggende gedachte om de onderhandelingen niet te laten lukken. Engeland stelde zeer strenge eisen, zodat Duitsland ze niet zou accepteren; ze zochten naar redenen om een oorlog te creëren. Duitsland deed alles om een conflict te voorkomen en accepteerde de gestelde eisen. England was hier niet blij mee en besloot om hun eisen aan te scherpen, wat Duitsland natuurlijk niet goedkeurde. Dit voorval maakt duidelijk dat Engeland redenen creëerde om Duitsland aan te vallen.
Engeland had er zeker belang bij om Duitsland minder machtig te maken en zorgden ook voor redenen om de oorlog te beginnen. Engeland heeft dus een heel groot aandeel in de schuld van de oorlog.
Door de gevolgen van de Frans-Duitse oorlog van 1870 tot 187, had Frankrijk een al meer dan veertig jarige durende ruzie met Duitsland. In die oorlog werd Frankrijk verslagen door Duitsland en moest een stuk van zijn grondgebied, Elzas-Lotharingen, afstaan. Sinds die tijd ontstond de Franse revanche-gedachte, het nemen van wraak op de Duitsers.
Franz Ferdinand werd neergeschoten door Princip, een Servische nationalist. Hij wilde dat het gebied waar mensen met een Servische afkomst
woonden in Oostenrijk-Hongarije, deel ging uitmaken van Servië.
Oostenrijk-Hongarije verdachte Servië van het steunen van Servische nationalisten in hun land en wilden hun daar voor straffen. Oostenrijk-Hongarije zocht hulp bij de keizer van Duitsland, hij gaf aan dat Duitsland Oostenrijk-Hongarije zou bijstaan in de oorlog.
Servië zocht hulp bij Rusland en Rusland weer bij Frankrijk. Duitsland verklaarde Rusland en tegelijk ook Frankrijk de oorlog, omdat Duitsland wist dat Frankrijk Rusland zou bijstaan tijdens de oorlog.
Duitsland viel Frankrijk via België aan. Engeland had België beloofd om ze in een oorlog bij te staan en wilde deze belofte ook echt waar maken. Engeland verklaarde
Berlijn dus ook de oorlog. De 1e Wereldoorlog was begonnen...
De Eerste Wereldoorlog was een militair conflict op wereldschaal, dat uitbrak in 1914 en eindigde op 1918. Er raakten velen landen bij deze oorlog betrokken.
De Triple Entente, onder meer Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Keizerrijk Rusland en Frankrijk streden tegen de Centrale Mogendheden, gevormd door Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Bulgarije en het Ottomaanse Rijk.
In deze mindmap komen alle aanleidingen, oorzaken en motieven per land ter sprake.
Gemaakt door: Hamasa Osmani & Asma Benziza
Een wedloop om kolonieen zorgde voor internationale spanningen. De Duitse eis om ook koloniën te mogen hebben was een bedreiging voor zowel Engeland als Frankrijk.
Hoe groter de Duitse vloot werd hoe bedreigender deze werd voor de Engelsen.
Frankrijk wilde zich wreken voor de nederlaag in de Frans-Duitse oorlog.