כן או לא?
הנחיות משרד החינוך לשימוש בטכנולוגיה אישית במהלך פעילות בית ספרית
על פי חוזר מנכ"ל ע' 1(א) של משרד החינוך, כל שימוש בטכנולוגיה אישית בכלל ובטלפון נייד בפרט במהלך השיעור ובזמן בחינות אסור בהחלט. יש להשאיר את המכשיר בתיק כשהוא במצב סגור וכבוי. אין להציבו בשום מקרה על השולחן בכיתה. השימוש במכשיר במהלך פעילות מחוץ לבית הספר ייעשה בהתאם להוראות הצוות.
צילום בזמן שיעור באמצעות הטלפון הנייד אסור בהחלט. צילום במהלך פעילות מחוץ לבית הספר ייעשה בהתאם להוראות הצוות ובתנאי שלא יפגע בכבודו של המצולם ובצנעת הפרט שלו.
מומלץ לא להביא כלל מכשירים ניידים לבית הספר (פרט לסיכון מהקרינה, המכשירים משמשים יעד לגנבות, למסחר ובאופן עקיף לאלימות בבית הספר). בכל מקרה של הבאת המכשיר יש ליידע את התלמידים ואת הוריהם כי בית הספר אינו אחראי לנזק שייגרם לו, לאבדנו או לגנבתו. הנהלת בית הספר רשאית לאסור הבאת מכשירים ניידים לבית הספר או להגביל את השימוש בהם בהתאם להחלטות הצוות. בכל מקרה תהיה המדיניות הבית-ספרית בהלימה להנחיות לעיל.
עם זאת, בחוזר המנכ"ל שפרסם המשרד בספטמבר 2011 נאמר כי "יש לקיים הסברה מותאמת לגיל התלמידים ולעולם המושגים שלהם שמטרתה הקניית הרגלי שימוש נכונים ומושכלים בטלפון הסלולרי, ובה יש לפרט לתלמידים מה הם הרגלי השימוש הנכונים.
פלאפונים בכיתה
יתרונות השימוש בפלאפונים
- סיוע בהכנת שיעורי הבית ובמשימות בכיתה – בני הנוער יכולים להשתמש בתוכנות תרגום משפה לשפה, לחפש פירוש של ערכים שאינם יודעים, למצוא מידע נוסף בכל תחום ובקלות.
- צילום הלוח בסוף השיעור – מאחר שבכל טלפו סלולרי יש מצלמה, התלמידים יכולים בסוף השיעור לצלם את הלוח, ובכך לשמור לעצמם שרטוטים שהמורה צייר על הלוח, הסברים מפורטים ופרטים אחרים שלא הספיק לרשום.
- קשר ישיר בין תלמיד למורה – הרשתות החברתיות ותוכנות המסרים המיידיים מאפשרים לתלמידים ולמורים להיות בקשר ישיר, דבר שיכול לתרום בעת צורך בעזרה, או אם ישנו תלמיד שחושש לגשת למורה פנים אל פנים.
- הגדלת מעגל החברים – השימוש ברשתות החברתיות מאפשר לבני הנוןער להכיר אחרים מחוץ לבית הספר שבו הם לומדים.
- הגברת האינטראקציה בין התלמידים בהפסקה – אמנם הרושם הראשוני שנוצר כשרואים תלמידים בהפסקה אוחזים בטלפון סלולרי הוא דווקא של ניכור והתבודדות, פעמים רבות בני הנוער מנצלים את הזמן הפנוי לשחק במשחקים שדורשים ידע, יצירתיות ודמיון. לשם כך הם נעזרים בחבריהם ומעוררים בכך אינטראקציה חברתית חיובית.
- ניידות וזמינות – המכשיר נמצא בכל עת עם הילד, ולכם הוא יכול בכל שעה, גם מחוץ לגבולות הכיתה, לבצע מטלות או לברר מושגים שהוא מרגיש שהידע שלו בהם אינו מספק.
- שיפור מוטוריקה עדינה - שיפור המיקוד, בפיתוח היצירתיות, ביצירת אתגרים חשיבתיים ועוד.
חיבור והתאמה למאה ה-21
אינטרקציה
הגדלת מעגל חברים
קשר ישיר מורה תלמיד
מה אפשר להציע?
משרד החינוך החליט לחפש פתרון יצירתי לשימוש של בני הנוער בטלפונים סלולריים בבית הספר, והחל תהליך שמטרתו להפוך את הטלפון החכם לכלי פדגוגי לכל דבר שיהיה חלק מתוכנית הלימודים. המפתח הוא "להפעיל" את הסמארטפונים במסגרת השיעור. התלמידים ישתמשו בו לחיפוש חומר ברשת, לניצול שפע המידע למתן תשובות מיידיות על שאלות שמתעוררות, וגם לתיעוד מצולם של תהליכים המתבצעים במהלך השיעור.
בקריית החינוך ברנקו וייס ע"ש יצחק רבין במזכרת בתיה הנוהל נכנס לפעולה כבר
"על פי התפיסה שלי, התלמידים צריכים להיות פעילים בזמן השיעור", אומרת המנהלת אורנה פרידמן. "היום הכול אצלם מיידי, כאן ועכשיו. הם משתעממים מאוד מהר משיעור של 45 דקות, והמטרה היא תמיד לסקרן אותם. אחרי שנים שבהן נאלצנו להחרים טלפונים ולזמן הורים, החלטנו שנמאס לנו. אם זה מה שהם רוצים - אנחנו נשתמש בזה".
בשיעור תנ"ך בבית הספר למדה כיתה פרק מספר יחזקאל, וכמה תלמידים החלו לזמזם לעצמם את השיר של חיים חפר "יחזקאל" לפי הלחן של החלונות הגבוהים ("אל אל אל יחזקאל"). המורה שיתפה פעולה: היא ביקשה מהתלמידים למצוא את מילות השיר ברשת והשיעור הפך לניתוח של השיר והשוואה לספר. במקרים אחרים נזכר תלמיד בסרטון הקשור לנלמד בכיתה והשיעור נעצר כדי שכולם יוכלו לצפות בו.
"הרבה פעמים הטלפון משמש אותי בכל הקשור לאוצר מילים", ממשיכה פרידמן. "באחד השיעורים תלמידים לא הבינו למה התכוונתי כשאמרתי 'בטל בשישים'. אז מיד שלחתי אותם למצוא את הפירוש בעצמם. זה קורה יותר בשיעורים כמו כימיה, ביולוגיה והיסטוריה. הסיטואציה הזאת פותחת דיון על פירוש המילה, על דרך החיפוש ועל אמינות אתרי האינטרנט שבהם הם מחפשים אותה".
שיח פתוח וכתיבת כללי שימוש מועילים
שימוש במינון מודרך ומכוון
משימות מתוקשבות
חסרונות השימוש בפלאפונים
חסרונות השימוש בטכנולוגיה לתחום החינוך
- חינוך מנוכר וחסך חושי – בגילאים הצעירים, גילאי הגן והכיתות הנמוכות בבית הספר היסודי, חלקה הניכר של ההתפתחות, על רבדיה השונים: קוגניציה, רגש וחברה, זקוקה למתווכים חושיים, אשר הסביבה המקוונת אינה יכולה לספק. צורך במגע, ריכוז אנושי על יד המורה, חוויה חושית כוללת.
- פערים חברתיים – הכנסת הטכנולוגיה לבתי הספר היא עניין יקר אשר דורש השקעה כספית מתמדת, בעידן בו הטכנולוגיה הופכת למיושנת לאחר שנה וחצי עד שנתיים. כתוצאה מההשקעה הכספית הגבוה, קיים סיכון כי הפערים בחינוך יגדלו בין אלו אשר ידם משגת לרכוש ציוד טכנולוגי מתקדם, לבין מי שאין לו ואינו יכול להשיג ציוד כזה. סיכון נוסף הוא התיישנות הציוד בבתי הספר לעומת הציוד אשר לרבים יש בביתם.
- פערים בין דורות – דור הילדים הגדלים כעת חי ונושם את הטכנולוגיה החדשה ובכך מקדים את דור המורים, אשר לעתים קרובות אינו מיומן בשימושים החדשים באותה הרמה. כדי לגשר על פער זה יש להשכיל את המורים בשימושי הטכנולוגיה.
- רתיעה והסתייגות במערכת החינוך – מורים רבים אינם רואים את הכנסת הטכנולוגיה לכיתה בעין יפה. הכנסה ללא קבלה, הבנה ושיתוף פעולה יכולים לדרדר את המצב לכדי כך שמוטיבציית המורים תרד והשפעתם על החינוך תרד בהתאמה. כדי להכניס טכנולוגיה חדשה ולנצלה באופן מיטבי יש לגייס לא רק את המורים, אלא את מערכת החינוך כולה. יש צורך בהתאמת מבחני המיצ"ב והבגרויות לטכנולוגיה החדשה.
חלוקת קשב
תלות
סכנת קרינה
סמל סטטוס
קרינה