Categorías: Todo - טכנולוגיה - תקשורת

por Riki Bar hace 6 años

583

גלובליזציה

העידן המודרני מתאפיין ביכולת לשלב בין תהליכים גלובליים ומקומיים, תופעה המכונה גלוקליזציה. אנשים רבים משתמשים בטכנולוגיות חדשות כדי לקיים קשרים חברתיים ורכישות בצורה דיגיטלית, ובכך הופכים לצרכנים גלובליים.

גלובליזציה

מדינת הלאום

יש הטוענים שגלובליזציה מחלישה את מדינת הלאום. מדינת הלאום קיימת בזכות הסולידריות של אזרחיה, בזכות תחושת השותפות והשייכות שיש לבני העם זה עם זה. הגלובליזציה מערערת סולידריות זו, מעודדת את ההגירה. רבים עוזבים את מולדתם ומחפשים מקורות פרנסיה יותר טובים, לעתים זונחים את תרבותם המסורתית עוברים תהליך של דה סוציאליזציה ורה סוציאליזציה.

כיום ההגירה מאופיינת גם בתהליכים טרנסלאומיים בשל התפתחותם של אמצעי התקשורת הדיגיטליים. באופן שמהגרים יכולים לשמור על קשר אינטנסיבי עם בני משפחתם שנשארים במדינת הלאום. למשל עובדים זרים בישראל באמצעות הסקייפ והווטס אפ שומרים קשר עם בני המשפחה, שותפים פעילים בכל השמחות והחגים גם מרחוק.

צרכנים גלובליים

אני צרכן גלובלי

משתמשת ברשת האינטרנט.

משתמשת בערוצי תקשורת בין אישית חובקי עולם כגון פייסבוק ואינטגרם.

רוכשת מוצרים באתרי קניות דיגיטליים.

אוהדת קבוצות ושחקני כדורגל ברחבי העולם.

אוכלת מאכלים בינלאומיים כגון: פיצה, נודלס ועוד...

רוכשת מותגים כלל עולמיים - אופנה, אקססוריז, איפור, גאדג'טים וכו'...

עוקבת אחר כוכבים בינלאומיים: שחקני קולנוע, זמרים ועוד...


עולמקומיות

עולמקומיות = גלוקליזציה

שילוב של המילה "עולם" עם המילה "מקומיות". מושג המבטא מצד אחד את התליכים הגלובליים התורמים להאחדה תרבותית ומצד שני את התהליכים המקומיים המדגישים את ייחדויות התרבות המקומיות.


מרכזי קניות

במנילה פיליפינים
בקריון בקרית ביאליק

גלוקליזציה

גלובליזציה

גלובליזציה

תהליך המציין התרחבות של הקשרים התרבותיים והכלכליים בין מדינות. התהליך קשור להתפתחות הטכנולוגיה והתקשורת אשר מאיצות את הזמן והמרחב. כי מי ששולט באמצעים אלו נעשה מהיר ונייד, ומי שאינו שולט הופך להיות מקובע.

בתהליך הגלובליזציה הופך העולם כולו לכפר גלובלי אחד. יחד עם זאת התהליך שמתקיים בכל העולם לא מתרחש באותה דרך.


התפתחות הסחר הבינלאומי

הגלובליזציה יוצרת מצב בו מייצרים מוצר אחד בכמה מדינות. כל חלק במדינה אחרת. כאשר הצרכן לא חי באף אחת מהמדינות האלה. לדוגמה מכוניות יונדאי (קוריאה) מיוצרות בהודו ומכונות כביסה של בוש (גרמינה) מיוצרות בטורקיה. תופעה זו דורשת פיתוח רשת תחבורה יעילה מהירה וזולה. הכוונה בעיקר לרכבות, אוניות ומטוסים.

הקמת תאגידים רב לאומיים

הגלובליזציה גורמת להקמת חברות בינלאומיות שפועלות בכל רחבי העולם כמו: קוקה קולה, נייק. החברות האלה הן בעלות כוח רב כי הן מחליטות באלו מדינות להקים מפעלים ובאיזה לא. וכאשר הם מקימים מפעלים הם מצמצמים את אחוז האבטלה במדינה. החברות האלה בעלות כוח מיקוח מול מדינות שלמות, כי הן מחזקות את הקמת המפעילים בהטבות מס.

התאגידים הרב - לאומיים פועלים בכמה מדינות כדי למקסם את רווחיהם. הם ייצרו במדינות בהן כוח העבודה זול, ירכשו חומרי גלם במדינות שבהן הם הזולים ביותר. התאגידים הרב - לאומיים תורמים לכלכלת המדינות המפותחות וגם המתפתחות מאחר שהם משלמים מיסים וגם מספקים מקומות עבודה, אך לעתים קרובות מדובר בניצול של העובדים במדינות העניות ובחיסול עסקים מקומיים.

התפתחות הטכנולוגיה

התפתחות התקשורת

האחדה תרבותית

האחדה תרבותית

דמיון הולך וגובר בין מרכיבים תרבותיים במקומות שונים, עד כדי טשטוש ההבדלים התרבותיים בין מדינות שונות, גם אם הן מרוחקות אלה מאלה.

בעידן הגלובליזציה נוצרת תרבות אחידה יותר של מוזיקה, אפנה, אדריכלות, מנהגי אכילה ועוד.

הגירה

הגירה


הגירה הינה תופעה כלל עולמית הקיימת בכל ההסטוריה האנושית ובכל התרבויות, יחוד עם זאת במאה שלנו ישנו תהליך מעבר של מיליוני בני אדם בעיקר ליבשת אמריקה הצפונית ואירופה.

בכל תהליך של הגירה פועלים גורמי משיכה וגומי דחיה כמו כן מהגרים שורצים להטמע בחברה החדשה שאליה הגיעו עוברים תהליכים של דה סוציאליזציה והרה סוציאליצזיה.

בתחילה פתחו המדינות המפותחות יותר את שעריהן בפני מהגרי העבודה. הן עשו זאת כיוון שהיו זקוקות לכוח עבודה זו. עם הזמן צצו בעיות. תושבי המדינות המארחות נדחקו משוק העבודה, נוצרו פערים ומתחים חברתיים וכלכליים עמוקים בין מקומיים למהגרים, התעוררה שנאת זרים, התפתחות מתיחות אתנית, בין דתית, ובין תרובתית. האתגר שניצב בפני המדינות העשירות בשנים האחרונות הוא מציאת שביל הזהב, שיאזן בין מדינות שמאפשרת הגירה וזקוקה להגירה ובין שמיר העל זכויות האדם של המהגרים, לבין שמירת אופייה של המדינה ומניעת התופעות השליליות שנלות להגירה רחבת היקף. מבחינת המדינות שמהן מהגרים, הבעיה היא שההגירה מייצאת דווקא את האוכלוסיות החזקות יחסית ואת בעלי היוזמה, מותירה את האוכלוסיות החלשות יותר ומחריפה בכך את מצוקתן.

כפר גלובלי

כפר גלובלי

מושג שפיתח חוקר התקשורת מרשל מקלוהאן לפיו העולם האנושי הפך להיות כפר אחד גדול. אמנם תושביו מתגוררים במקומות רחוקים זה מזה אבל כולם מקבלים בזמן אמת את אותו מידע, מנהלים אורח חיים דומה (האחדה תרבותית) ומקיימים ביניהם קשרים קרובים.

תרבות הצריכה

תרבות הצריכה

כינוי לאורח חיים שבו בני אדם צורכים מוצרים ושירותים מעבר למה שנחוץ להם לצורכי קיום.

החברות הכלכליות הגדולות יוצרות בקרב הצרכנים צורך מדומה במוצריהם באמצעות פרסום מתוחכם. כך למשל מוצרים רבים הופכים למותגים, ומי שרוכש אותם רוכש לעצמו מעמד חברתי גבוה. כך התרבות הצרכנית עונה על אינטרס כלכלי של חברות רב לאומיות המעוניינות במקסום רווחיהן ובהפצת מוצריהן מסביב לעולם.


צרכנות מקווונת
יתרונות

יתרונות לצרכנות בעידן הגלובלי

ירידת מחירים.

הגדלת האפשרויות.

יכולת בחירה של הצרכנים.

ניתן ללמוד על טיב ואיכות המוצרים מתגובות של צרכנים.

קניה בצורה חכמה ומשתלמת.

התפתחות של צרכנות מקוונת.

חסרונות

חסרונות לצרכנות בעידן גלובלי

חשיפה הבלתי נמנעת לפרסומות עשויV לגרום לצריכת יתר והתמכרות.

הפיכת הצריכה מאמצעי למטרה.

Shopping נחשבת כיום לפעילות המעניקה מענק חברתי.

מוצרים רבים הופכים למותגים ומי שרוכש אותם רוכש לעצמו מעמד חברתי גבוה.

הצרכנות עונה על אינטרס כלכלי של חברות רב-לאומיות המעוניינות למקסם רווחים.

מצטברת פסולת של מוצרים אשר מתחלפים ונזרקים ופוגעים בסביבה האקולוגית.